DA_Cartells electorals

Cartell nacional del líder, Antoni Martí, en solitari.

Cartell nacional del líder, Antoni Martí, en solitari.

La coalició demòcrata va ser qui major varietat de cartells electorals va penjar als indrets autorizats. Va dissenyar tres variants pel pòster nacional i una altra per a cadascuna de les set parròquies a partir d’un dels models na­cionals. La peculiaritat d’aquesta formació és que el cartell central amb els tres primers candidats és totalment diferent de la resta, cercant la doble sensació de lideratge i d’equip. En tots els casos s’utilitzen fotografies dels aspirants en un to alegre i natural. A més, es dóna coherència entre tots ells gràcies a l’eslògan, al logo del partit i al color taronja predominant al fons, propi dels partits de centre europeus.

Cartell nacional amb els tres caps de llista de la candidatura.

Cartell nacional amb els tres caps de llista de la candidatura.

Al cartell central es distingeixen dues seccions. El terç inferior és per a l’eslògan de campanya i el logotip de DA a mida ben visible, destacat per les lletres blanques sobre el fons taronja. La part superior presenta una fotografia dels tres caps de llista, amb Antoni Martí al centre, tot i que situat subtilment al darrere de Cinca i Baró. Els tres miren directament a càmera, somriuen afablement en actitud relaxada i molt natural. L’atmosfera lumínica que els envolta és assossegada. Es va dissenyar un altre cartell a partir d’aquest model variant la fotografia superior per tal que mostrés un plànol curt del rostre del líder en solitari, Antoni Martí, tallat pel front per tal de dissimular la calvície i mirant directament a l’objectiu amb un somriure natural i afable. La mirada i l’escala del plànol suggereixen la distància normal de conversa, generant la sensació que el candidat es dirigeix personalment a l’espectador. En aquest pòster, la part inferior es distingeix de l’anterior en què incorpora el nom i el cognom del candidat a una mida minúscula sols visible a curta distància. En els dos casos es tracta de cartells senzills, clars, directes i que poden identificar-se fàcilment amb el partit d’un cop d’ull ràpid. La seva missió específica és reforçar el lideratge de la coalició però sense perdre de vista l’afany de sumar voluntats, per això en un dels casos s’exhibeix als tres primers candidats que són una representació de la varietat de famílies polítiques que integra la coalició Demòcrates per Andorra.

Cartell nacional tipus "mosaic" amb tot l'equip que integra la candidatura.

Cartell nacional tipus “mosaic” amb tot l’equip que integra la candidatura.

El tercer pòster nacional manté la divisió horitzontal en dues seccions però a la superior, en comptes d’una sola imatge, apareix un mosaic de petites fotografies amb les cares dels 16 candidats de la llista sense que cap destaqui per sobre d’una altra. Tots miren a la dreta o a l’esquerra, mai directament a càmera, per donar sensació de més dinamisme a la imatge global que tracta de reforçar la idea d’equip. Les postures de molts d’ells, amb el cap inclinat i la mirada dirigida fora de camp en to èpic, recorden el famós cartell electoral de Barack Obama de la campanya de 2008 en què apel·lava al canvi. Les fotografies es distribueixen en quatre fileres i cinc columnes, quedant un forat taronja en cadascuna que contribueix a donar continuïtat entre les dues seccions del cartell i li atorga l’aparença d’un tauler d’escacs. Aquest també es un pòster senzill i pot ser identificat ràpidament d’un cop d’ull.

cartell andorra tots

Cartell parroquial d’Andorra la Vella amb tots els candidats de la llista.

Els cartells parroquials són una variant del model mosaic nacional sense buits i dividit en dues meitats exactes. A la superior es distingeixen dos plànols d’importància que coincideixen amb les dues fileres de fotografies amb les cares dels candidats. En el lloc més destacat apareixen les dels caps de llista, el número u mirant fixament a càmera i amb un plànol curt del seu rostre. A la seva dreta, el segon de la llista en un plànol més obert i desviant la mirada a dreta o esquerra, en una posi molt similar a la d’Obama als cartells mencionats anteriorment. L’harmonia de la meitat superior es completa amb una segona filera de fotografies en menor grandària amb les cares dels tres candidats suplents que completen la llista parroquial. Cadascun d’ells mira cap a un costat, alguns fins i tot apareixen de perfil, aconseguint una composició dinàmica i atractiva globalment. La meitat inferior del cartell incorpora un fons taronja sota el logotip en mida gran i l’eslògan de campanya, ambdós en lletres blanques. També destaca una fotografia en plànol tres quarts del líder nacional, Antoni Martí, a l’extrem esquerre inferior del cartell “per donar sensació d’equip i una visió en clau nacional” puntualitza el director de campanya, Estanislau Sangrà. Es completa amb un breu text explicatiu en lletres blaves situat entre la imatge de Martí i el logo de DA: “Uneix-te a l’onada positiva de Demòcrates per Andorra”. I, a continuació, una columna amb els noms i cognoms dels cinc candidats i amb el de Martí a mode de tancament, destacat en lletra més gruixuda. Aquesta inscripció només es pot veure des d’una distància curta, tenint el cartell al davant. En tots els pòsters als quals ens hem referit es troba informació complementària d’utilitat com ara la pàgina web de la candidatura, el telèfon i el correu electrònic.

Cartell parroquial de La Massana amb tots els components de la llista.

Cartell parroquial de La Massana amb tots els components de la llista.

DA tampoc va llogar cap tanca publicitària on penjar cartells de dimensions més grans. Els seus pòsters es van posar als panells cedits gratuïtament per cada Comú, col·locats al lloc destinat per sorteig i barrejats amb els pòsters de la resta de candidatures.

Anàlisi d’imatge d’Antoni Martí Ι Història de Demòcrates per Andorra

Tornar a “La demolidora campanya demòcrata” (→)

Anuncios