DA_Estratègia general de campanya

La coalició va desplegar una campanya en clau positiva basada en el canvi (renovació política) i alimentada per la il·usió i la confiança en una altra manera de fer les coses. Va fomentar una imatge d’equip unit al voltant d’un líder que encarnava tots els atributs desitjables en un context de crispació i bloqueig: sensatesa, serenitat, diàleg i competència per sobre de les diferències ideològiques. Presentava un programa similar al del PS però incidint molt en el canvi de tarannà, defugint la confrontació directa. El punt més fort, en opinió de Iago Andreu, va ser que Martí va aconseguir transmetre “una imatge de renovació, reconèixer sense embuts els errors comesos en el passat com a líder del PLA, no caure en la provocació de l’adversari i dir el que la gent volia sentir”. Aquest darrer aspecte el considera a la vegada com un problema potencial, ja que ha generat “massa expectatives” de cara al seu mandat. Aquest missatge polivalent li va permetre atraure i convèncer a heterogenis blocs de votants. Andreu també critica una “obsessió per estar present als mitjans a qualsevol preu” sovint amb “propostes buides de contingut”, una cosa que des del nostre punt de vista no confirma sinó l’aplicació –amb èxit en aquest cas– d’un mètode per projectar la seva imatge davant l’opinió pública durant la campanya a través dels mass media tradicionals. El cap de política del Diari d’Andorra opina que Martí “ha sabut vendre la seva gestió al Comú d’Escaldes, ha integrat a la candidatura gent d’un espectre lleugerament més ampli que la dreta tradicional i ha presentat un relleu generacional”.

El coordinador de campanya de DA reconeix tots aquests elements i n’hi afegeix un altre, l’intent de crear una imatge de proximitat i confiança entre la població que el distingís del líder socialdemòcrata. “A nivell molt general la nostra estratègia s’ha basat –explica Sangrà– a reforçar una imatge en positiu, de consens, capaç d’aglutinar diferents sensibilitats, proposar solucions, presentar un equip sòlid i preparat per afrontar els reptes d’Andorra i especialment a injectar optimisme i il·usió en una població desencantada.” També s’ha buscat, afegeix, “presentar un candidat proper a la ciutadania, que tocava de peus a terra i amb la capacitat de provocar empatia entre l’elector. S’ha volgut reforçar la confiança en un candidat que com a Cònsol, ja havia estat reconegut per la seva bona gestió”. Marisol Fuentes, directora de la Cadena SER al Principat, destaca a més diversos factors que explicarien el demolidor resultat electoral de DA. D’una part, la transmissió d’uns valors “més nacionals” i d’un equip “altament tècnic i capacitat” i de l’altra, la factura de la crisi econòmica sobre el PS, un líder “excessivament cremat i escassament proper al ciutadà” i una manera de fer política “excessivament crispada”.

El to general de campanya, doncs, va ser molt moderat i tranquil, sense estridències en les formes ni en els discursos, marcant una gran distància amb l’ambient crispat de la legislatura anterior. A mesura que les enquestes internes confirmaven que DA guanyava terreny l’equip va buscar una campanya més tranquil·la i immobilista per mantenir l’status quo imperant perquè l’hi interessava que tot seguís igual i no volia arriscar-se a realitzar grans promeses o fortes declaracions que escoressin la seva posició i acabessin mobilitzant alguns sectors que ja havia persuadit. Per aquest motiu, els darrers dies de campanya van buscar una sortida digna que evités la celebració d’un cara a cara entre Bartumeu i Martí a petició del socialdemòcrata. No van dir que no però van donar-li la volta a la situació rebutjant que se celebrés sense haver de dir-ho explícitament i amb una actitud en positiu. Així, Martí es va mostrar disposat a participar en un cara a cara amb Bartumeu si als candidats d’ApC i VA els semblava correcte “per respecte”. A DA no li convenia polaritzar el debat en els dos per no haver de confrontar els programes –realment semblants– i poder mantenir un discurs basat en les formes més que en el contingut.

La coalició va plantejar una bona estratègia global a partir d’un acurat diagnòstic de la situació sociopolítica però que podia no haver donat resultat, en opinió d’Univers Bertrana, pel seu “perfil baix”. La “manca de combativitat, el fet de defugir els temes polèmics i la inexperiència d’alguns candidats –afirma el politòleg– els hauria pogut jugar una mala passada si no hagués estat perquè l’elector havia decidit descartar prèviament el candidat socialdemòcrata”.

Anàlisi d’imatge d’Antoni Martí Ι Història de Demòcrates per Andorra

Tornar a “La demolidora campanya demòcrata” (→)

Anuncios