El jove Partit Socialdemòcrata (PS)

logo PSEl Partit Socialdemòcrata es va crear el juny de 2000. Els membres fundadors van estar capitanejats per Rosa Ferrer i Jaume Bartumeu que, des de llavors, va ser el primer secretari i a partir de 2004, president. Fins ara ha estat el seu únic aspirant a cap de Govern. Bartumeu havia concorregut a les eleccions de 1997 per Nova Democràcia i el 2000 aconseguí integrar en el PS altres consellers generals com ara Vicenç Alay, que aleshores militava a Iniciativa Democràtica Nacional, o Miquel Alís i Francesc Rodríguez, que venien d’Agrupament Nacional Democràtic [Queda constància de tots els aspirants i dels escollits a les llistes electorals al web institucional on el Govern comunica les dades electorals (www.eleccions.ad)].

Pel que fa al seu posicionament ideològic, els estatuts del PS assumeixen les “aportacions del pensament socialista renovat” i els ideals tradicionals de l’esquerra i centreesquerra europea “quant a l’emancipació d’éssers humans i la consecució de majors cotes de justícia social”. Entre els seus objectius primordials es troba l’aprofundiment de la democràcia participativa i dels drets fonamentals, la implantació progressiva d’una economia social i ecològica de mercat i la lluita per disminuir les desigualtats entre persones i pobles, fomentant un ordre internacional just i en pau. Parteix d’una “lectura avançada” de la Constitució andorrana “en consonància amb els estàndards socials vigents als països de l’entorn europeu”, tot compartint els ideals del Partit dels Socialistes Europeus (PSE) i de la Internacional Socialista (IS).

A l’abril de 2011, uns dies després del cataclisme electoral del PS, l’executiva que presidia Jaume Bartumeu va dimitir en bloc i donà pas a un Congrés extraordinari on es va escollir Víctor Naudi com a nou president, Judith Salazar com a primera secretària i Marc Cornella com a secretari d’organització.

TRAJECTÒRIA PARLAMENTÀRIA DEL PS

Fundat el juny de 2000, el PS concorregué a les seves primeres eleccions generals el 2001. Llavors va assolir 6 escons (4 consellers per la circumscripció nacional i 2 per Encamp), i es va convertir en el primer grup parlamentari de l’oposició davant del partit de govern, el Partit Liberal d’Andorra (PLA), liderat per Marc Forné.

En els següents comicis d’abril de 2005, el PS es va presentar a totes les parròquies –excepte a Canillo– sota la marca L’Alternativa, en coalició amb Renovació Democràtica (RD) i Unió Parroquial d’Independents (a Ordino). L’estratègia li va valer continuar en la senda alcista i aconseguir 12 escons: 6 consellers nacionals i altres 6 parroquials a Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany (Font: Govern d’Andorra, eleccions al Consell General 2005). El PS liderat per Bartumeu continuava sent el principal partit de l’oposició però havia retallat la distància amb el PLA, a només dos escons, i va fer perdre la majoria absoluta al nou candidat, Albert Pintat.

No va ser fins al 2009 que es consolidà aquesta tendència alcista i, aprofitant una greu crisi en el si del PLA, Bartumeu va assolir la seva primera majoria parlamentària amb 14 escons: va mantenir els 6 consellers de la circumscripció nacional i va sumar-ne 8 més a Encamp, Ordino, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany (Font: Govern d’Andorra, eleccions al Consell General 2009). El PS va repetir estratègia a les parròquies i es va presentar sota la marca electoral L’Alternativa, en coalició amb agrupacions d’independents a cada territori. Així, va formar una majoria simple amb la qual pogué investir Bartumeu com a cap de Govern gràcies als tres vots d’Andorra pel Canvi, amb qui no va establir cap pacte estable de govern. El 2011 la candidatura socialdemòcrata va caure en picat i va igualar el seu pitjor resultat perdent tots els representants parroquials i aconseguint 6 escons per la circumscripció nacional, els mateixos que el 2001, quan concorria a les generals per primera vegada (Font: Govern d’Andorra, eleccions al Consell General 2011).

Anar a “Candidats, candidatures i pespectives electorals” (→)

Anar a l’anàlisi d’imatge de Jaume Bartumeu (→)

Anar a “La insuficient campanya socialdemòcrata” (→)

Anuncios