El nounat Demòcrates per Andorra (DA)

logo DA taronjaDemòcrates per Andorra és una coalició de partits nascuda el 24 de febrer de 2011, menys de dos mesos abans de les eleccions generals del 3 d’abril. És hereva de Coalició Reformista, marca sota la qual van concórrer a les generals de 2009, el PLA i Nou Centre. Està integrada per membres del Partit Liberal d’Andorra, de Nou Centre, del Partit Reformista d’Andorra (sorgit de la coalició de CR per a 2009) i per alguns elements escindits del Partit Socialdemòcrata. A Sant Julià de Lòria, a més, rep el suport d’Unió Laurediana. DA barreja polítics d’orígens molt diversos: el número u, Antoni Martí amb passat liberal; el número dos, Jordi Cinca amb arrels socialdemòcrates; Ladislau Baró, el número tres, amb una llarga trajectòria en forces de centre, etc. El 2009 Coalició Reformista va haver d’assumir el paper d’oposició en obtenir 11 consellers generals a la cambra parlamentària, cosa que li feia perdre la majoria que el PLA (i el seu antecessor Unió Liberal) havien assolit a totes les legislatures des de 1993. El seu portaveu parlamentari fou Joan Gabriel, procedent del PLA, l’únic nom de consens que va sorgir entre totes les forces vives del sector liberal andorrà després de la renúncia d’Albert Pintat (PLA) a la reelecció com a cap de Govern el 2009.

El Partit Liberal d’Andorra (PLA), formació que lidera el conglomerat Demòcrates per Andorra, és el degà al país ja que va ser fundat el 1992 (primer es va anomenar Unió Liberal). El PLA ha marcat la major part de l’etapa democràtica andorrana governant el Principat durant quinze anys consecutius: des de novembre de 1994, quan Marc Forné va arribar al govern després que Òscar Ribas perdés una moció de confiança, fins l’abril de 2009 amb les dues majories absolutes de Forné (el 1997 i 2011) i la majoria simple d’Albert Pintat (el 2005). Els seus estatuts el defineixen com “un partit amb objectius locals, nacionals i internacionals” que sota el principi de la defensa de la llibertat persegueix diverses finalitats, revisades el 2008, com ara promoure la personalitat d’Andorra com a Estat de Dret i potenciar el seu reconeixement internacional, potenciar i mantenir el bon govern del país sota la forma democràtica, el respecte al principi de legalitat i les idees i principis liberals, i fomentar i mantenir una consciència nacional sobre els temes d’interès general “dins del marc d’una societat liberal, justa i solidària”. Està adscrit a la Internacional Liberal.

Poc després de les eleccions del 3 d’abril de 2011 i a la vista dels excel·lents resultats obtinguts, Demòcrates per Andorra va iniciar els tràmits per convertir-se en partit polític aprofitant els estatuts elaborats poc abans de la convocatòria electoral pet tal de constituir formalment el Partit Reformista (PRA). Al juliol es van presentar els nous estatuts per oficialitzar el partit i el 29 de setembre es va celebrar un congrés constituent que va validar l’executiva de DA amb Antoni Martí com a president del partit polític acabat de fundar. Al capdavant del nou partit polític hi havia Toni Martí com a president, Esther París i Joan Zamora com a vicepresidents, Carles Torralba com a secretari general i Estanislau Sangrà com a secretari d’organització.

Anar a “Candidats, candidatures i pespectives electorals” (→)

Anar a l’anàlisi d’imatge d’Antoni Martí (→)

Anar a “La demolidora campanya demòcrata” (→)

Anuncios