Vot anticipat per dipòsit judicial

El vot per dipòsit judicial arriba fins al 31'43% dels electors. Bon Dia (02-04-11)

“El vot per dipòsit judicial arriba fins al 31’43% dels electors”. Bon Dia (02-04-11)

La legislació andorrana preveu la fórmula del vot per dipòsit judicial[1] per donar l’oportunitat d’exercir el dret al sufragi a totes les persones que, pel motiu que sigui, no puguin fer-ho el dia en què s’han convocat les eleccions. D’aquesta manera, el vot anticipat es pot dipositar des del primer dia laboral de campanya fins a la jornada prèvia a la data fixada per a la celebració d’eleccions, a la seu judicial (Batllia) d’Andorra la Vella presentant el passaport andorrà. Les paperetes de les candidatures es poden recollir als comuns o a la pròpia Batllia. També es preveu el desplaçament dels batlles fins a hospitals, prèvia sol·licitud, perquè els votants puguin dipositar els sobres amb les paperetes i exercir el dret al sufragi. A través d’un sistema informàtic específic, la informació dels votants passa als comuns i es bloqueja a aquests electors perquè no puguin repetir el seu vot.

Aquesta fórmula de vot anticipat ha tingut un gran èxit en les últimes convocatòries electorals i cada vegada més persones van a dipositar les seves paperetes abans que s’acabi la campanya electoral. El 2009, un 26’11% dels votants la va utilitzar i en els comicis de 2011 es va augmentar el percentatge en més de 5 punts, aconseguint el rècord històric del 31’43% del cens electoral (6.871 persones)[2]. Aquest costum podria alterar la dinàmica electoral ja que un fet que hauria de ser excepcional comença a ser utilitzat indiscriminadament per la població i posa en qüestió el sentit de la pròpia campanya electoral, atès que cada vegada menys persones estan disposades a esperar fins al dia de les eleccions per emetre el seu veredicte. Alguns líders d’opinió consultats entenen aquesta circumstància com una disfunció del sistema que el legislador hauria de corregir incorporant, per exemple, el vot per correu.

Tornar a “Aproximació al sistema polític i context electoral” (→)

NOTES.

[1] Llei 28/2007, del 22 de novembre, qualificada de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum. Article 33, capítol cinquè.

[2] Dades oficials facilitades per la Batllia el 2 d’abril de 2011 al tancament del dispositiu especial de vot per dipòsit judicial.

Anuncios