VA_Pressupost global i mitjans personals

Verds d’Andorra concursava a les eleccions amb el pressupost més modest de les quatre candidatures i a molta distància dels seus competidors pel que fa a mitjans econòmics i personals. Si el 2009 havia aconseguit gastar 23.000 euros a la campanya, el 2011 la xifra es va veure dràsticament reduïda fins als 4.500 euros, aconseguits gràcies a un crèdit.[1]Segons les dades facilitades per la Presidenta de la formació, Antònia Escoda,[2] la meitat del pressupost (2.500 euros) es va destinar a l’espot televisiu i la versió radiofònica, 125 euros van anar a parar als cartells electorals i altres 200 euros a publicitat a Internet. La resta es va gastar essencialment en hosteleria ja que “la majoria d’actes es van celebrar com a trobades informals amb els ciutadans a locals”, explica. El seu cap de campanya, Ricard de la Casa, afegeix que “si el missatge és la contenció, també nosaltres haviem de donar exemple”.

L’austeritat va regnar no sols al fons sinó també a les formes i als mitjans personals disponibles. Els propis candidats van coordinar la campanya, dirigits per Ricard de la Casa i Jael Pozo. Els militants i simpatitzants van ser els encarregats de fer totes les tasques, des de la realització de fotografies (la majoria recuperades de la campanya de 2009) fins el disseny de cartells, l’organització d’actes electorals o les relacions amb els mitjans. Escoda afirma que, en total, van participar “directament” a la campanya “una vintena de persones de manera continuada, alguns van agafar vacances laborals, altres van dedicar el seu temps lliure, cap d’ells va percebre cap tipus de retribució o compensació monetària pel temps dedicat”. Amb molta diferència, doncs, Verds d’Andorra se situa com la candidatura més modesta de les quatre concurrents.

.

NOTES.

[1] Finalment, VA va declarar davant el Tribunal de Comptes factures per valor de 4.677 euros a la campanya de 2011, és a dir, que va gastar uns 19.300 euros menys que el 2009

[2] Durant l’edició d’aquesta obra, l’executiva de Verds d’Andorra, inclosa la presidenta Antònia Escoda, va dimitir en bloc. El partit està a l’espera de celebrar un Congrés per triar-ne una de nova.